mitkä ovat merkkejä ja oireita rh yhteensopimattomuus?

Rh yhteensopimattomuus ei aiheuta merkkejä tai oireita raskaana olevan naisen. Vauvan, tila voi johtaa hemolyyttinen anemia. Hemolyyttinen anemia on sairaus, jossa punasolut tuhoutuvat nopeammin kuin keho voi korvata niitä.

Punasolut sisältävät hemoglobiinia (HEE-muh-hehku-bin), rauta-rikas proteiinia, joka kuljettaa happea elimistössä. Ilman tarpeeksi punasoluja ja hemoglobiini, vauva ei saa tarpeeksi happea.

Hemolyyttinen anemia voi aiheuttaa lieviä tai vakavia oireita vastasyntyneellä, kuten keltaisuus ja kertyminen nestettä.

Keltaisuus on kellertävä väri ihon ja silmänvalkuaiset. Kun punasolut kuolevat, ne vapauttavat hemoglobiini vereen. Hemoglobiini on jaettu yhdiste nimeltään bilirubiini. Tämä yhdiste antaa iholle ja silmien kellertävä väri. Korkea bilirubiinin voi johtaa aivovaurioon vauvan.

Kertyminen neste on seurausta sydämen vajaatoiminta. Ilman riittävästi hemoglobiinia kuljettavien punasolujen, vauvan sydän on työskenneltävä kovemmin siirtää happipitoista verta kehon läpi. Tämä stressi voi johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa nesteen rakentaa monissa elimistön osissa. Kun tämä tapahtuu sikiön tai vastasyntyneen, tilaa kutsutaan hydrops fetalis (HI-tippaa fe-TAL-on).

Vaikea hemolyyttinen anemia voi olla kohtalokas vastasyntyneen aikaan syntymän tai pian sen jälkeen.