mitä thrombocythemia ja trombosytoosi?

Thrombocythemia (Throm-bo-si-THE-me-ah) ja trombosytoosi (Throm-bo-si-TO-SIS) ovat olosuhteita, joissa veren on normaalia suurempi määrä verihiutaleiden (PLATE-lets).

Verihiutaleet ovat verisolujen fragmentteja. Ne on valmistettu luuytimessä yhdessä muiden verisolujen.

Verihiutaleet kulkea verisuonten ja pysyä yhdessä (hyytyä). Hyytymistä auttaa pysäyttää verenvuoto, joka voi ilmetä, jos verisuoneen on vaurioitunut. Verihiutaleet myös kutsutaan verihiutaleita (Throm-bo-sivustot), koska veritulpan myös kutsutaan trombi.

Yleiskatsaus

Normaali verihiutalemäärä vaihtelee 150000 450000 verihiutaleiden kohden mikrolitraa verta.

Näkymät

Termi “thrombocythemia” on edullinen, kun syy on korkea trombosyytit ei tiedetä. Ehto joskus kutsutaan ensisijainen tai olennaisia ​​thrombocythemia.

Tämä tila ilmenee jos viallinen soluja luuytimessä tehdä liikaa verihiutaleita. Luuydin on sienimäinen kudoksen sisällä luut. Se sisältää kantasoluja, jotka kehittyvät punasoluja, valkosoluja, ja verihiutaleita. Mikä aiheuttaa luuytimen tehdä liikaa verihiutaleita usein ei tiedetä.

Primaarista thrombocythemia, korkea trombosyytit voi esiintyä yksin tai yhdessä muiden verisolujen sairauksia. Tämä ehto ei ole yleinen.

Kun toinen sairaus tai tila aiheuttaa suuren verihiutalemäärä, termi “Trombosytoosin” on edullinen. Tämä ehto usein kutsutaan toissijainen tai reaktiivisia trombosytoosi. Toissijainen trombosytoosi on yleisempää kuin ensisijaisena thrombocythemia.

Usein korkean verihiutalemäärä ei aiheuta oireita tai merkkejä. Harvoin, vakavia tai hengenvaarallisia oireita voi kehittyä, kuten verihyytymiä ja verenvuotoa. Nämä oireet ovat todennäköisempiä ihmisiä, joilla on ensisijainen thrombocythemia.

Ihmiset, joilla on ensisijainen thrombocythemia ilman merkkejä tai oireita ei tarvitse hoitoa, niin kauan kuin ehto pysyy vakaana.

Muut ihmiset, jotka ovat tämän ehdon joutua lääkkeitä tai menettelyjä käsitellä sitä. Useimmat ihmiset, jotka ovat ensisijaisesti thrombocythemia elää normaalia elinikä.

Hoito ja näkymät toissijainen Trombosytoosin riippuvat sen perimmäinen syy.