Miksi uni on tärkeää?

Sleep on tärkeä rooli terveenä ja hyvinvointia koko elämän. Getting tarpeeksi uneen oikeaan aikaan voi suojata mielenterveyttä, fyysinen terveys, elämänlaatu ja turvallisuus.

Mitä tunnet, kun olet hereillä riippuu osittain siitä, mitä tapahtuu, kun olet nukkumassa. Unen aikana elimistö pyrkii tukemaan tervettä aivotoimintaa ja ylläpitää fyysistä terveyttä. Lapsilla ja teini uni auttaa myös tukea kasvua ja kehitystä.

Vahinko lepotilasta puute voi tapahtua hetkessä (kuten auto-onnettomuudessa), tai se voi vahingoittaa sinua ajan mittaan. Esimerkiksi jatkuva unen puute voi nostaa riskiä joitakin kroonisia terveysongelmia. Se voi myös vaikuttaa siihen, miten hyvin luulet, reagoida, työ, oppia, ja tulla toimeen muiden kanssa.

Terveet aivotoimintaa ja henkistä hyvinvointia

Uni auttaa aivojasi toimi kunnolla. Kun olet nukkumassa, aivot valmistautuu seuraavana päivänä. Se muodostamalla uusia polkuja, joiden avulla opit ja muistat tietoa.

Fyysinen terveys

Tutkimukset osoittavat, että hyvät yöunet parantaa oppimista. Olitpa oppiminen matematiikka, miten soittaa pianoa, miten hioa golf swing, tai kuinka ajaa autoa, uni auttaa parantaa oppimista ja ongelmanratkaisutaidot. Uni auttaa myös kiinnittää huomiota, tehdä päätöksiä, ja olla luova.

Tutkimukset osoittavat myös, että unen puute muuttaa toimintaa tietyissä aivojen osissa. Jos olet nukkua puutteellisia, sinulla voi olla vaikeuksia tehdä päätöksiä, ratkaisemaan ongelmia, valvoa tunteita ja käyttäytymistä, ja selviytyä muutoksesta. Sleep puutos on myös yhdistetty masennukseen, itsemurha, ja riskikäyttäytymisen.

Lapset ja teini-ikäiset, jotka ovat unen puutteellisia voi olla ongelmia tulla toimeen muiden kanssa. Ne voivat vihaisia ​​ja impulsiivinen, ovat mielialan vaihtelut, surullinen tai masentunut tai puuttuu motivaatio. Ne voivat myös olla ongelmia kiinnittäen huomiota, ja ne voivat saada alaluokilla ja stressaantunut.

Sleep on tärkeä rooli fyysistä terveyttä. Esimerkiksi uni on mukana parantavaa ja korjaus sydämen ja verisuonten. Käynnissä uni puute liittyy suurentunut riski sydänsairauksien, munuaissairaus, korkea verenpaine, diabetes, ja aivohalvaus.

Sleep puute lisää myös riskiä lihavuuden. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa teini osoitti, että jokaisen tunnin unta menetetty, kertoimella tulossa lihavia nousi. Sleep puute lisää riskiä lihavuuden muissa ikäryhmissä sekä.

Uni auttaa ylläpitämään tervettä tasapainoa hormonien jotka tekevät nälkä (greliini) tai täysi (leptiini). Kun et saa tarpeeksi unta, oman tason greliinin nousee ja oman tason leptiinin menee alas. Tämä tekee sinusta tuntuu nälkäisempi kuin jos olet hyvin levänneenä.

Uni vaikuttaa myös miten kehosi reagoi insuliini, hormoni, joka säätelee verensokeria (sokeri) taso. Sleep puute johtaa normaalia suurempi verensokeritason, mikä voi lisätä riskiä diabetes.

Sleep tukee tervettä kasvua ja kehitystä. Syvä uni laukaisee kehon vapauttamaan hormoni, joka edistää normaalia kasvua lapsilla ja teini-iässä. Tämä hormoni myös lisää lihasmassaa ja auttaa korjaus solujen ja kudosten lapsilla, teini-ikäiset, ja aikuisille. Uni on myös merkitystä murrosiässä ja hedelmällisyyttä.

Immuunijärjestelmän perustuu nukkua pysyä terveenä. Tämä järjestelmä puolustaa kehoa vasten ulkomaisia ​​tai haitallisia aineita. Käynnissä nukkua puute voi muuttaa tapaa, jolla immuunijärjestelmä reagoi. Jos esimerkiksi olet nukkua puutteellisia, sinulla voi olla ongelmia taistelee yhteinen infektioita.

Getting tarpeeksi uneen oikeaan aikaan auttaa toimivat hyvin koko päivän. Ihmiset, jotka ovat nukkua puutteellisia ovat vähemmän tuottavia töissä ja koulussa. Ne kestää kauemmin loppuun tehtäviä, on hitaampi reaktioaika, ja tehdä enemmän virheitä.

Kun useita öitä menettämisen uneen jopa tappiota vain 1-2 tuntia per yö-kykysi toiminta kärsii, jos et ole nukkunut ollenkaan päivän tai kaksi.

Unen puute voi myös johtaa mikrouni. Mikrouni viittaa lyhyistä unta joka syntyy, kun olet normaalisti hereillä.

Et voi ohjata mikrouni, ja et ehkä ole tietoinen siitä. Esimerkiksi, oletko koskaan ajanut jonnekin ja sitten ei muistanut osa matkaa? Jos näin on, sinulla voi olla kokenut mikrouni.

Vaikka et ole ajo, mikrouni voi vaikuttaa siihen, miten toimia. Jos kuuntelet luento, esimerkiksi, saatat jäädä joitakin tietoja tai tuntuu et ymmärrä pisteeseen. Todellisuudessa kuitenkin, et ehkä nukkunut läpi osan luennon eikä ollut tietoinen siitä.

Jotkut ihmiset eivät ole tietoisia riskeistä unen puute. Itse asiassa he eivät voi edes ymmärtää, että he unen puutteellisia. Vaikka rajoitettu tai laadullisesti uni, ne voivat silti ajatella, että he voivat toimia hyvin.

Esimerkiksi unelias kuljettajat voivat tuntea joka kykenee kuljettamaan. Silti, tutkimukset osoittavat, että uni puute vahingoittaa ajo kyky niin paljon kuin tai yli, humalassa. On arvioitu, että kuljettaja uneliaisuus on tekijä noin 100000 auto-onnettomuuksissa vuosittain, jolloin noin 1500 kuolemantapausta.

Päivällä Suorituskyky ja turvallisuus

Kuljettajat eivät ole ainoita vaikuttaa unen puute. Se voi vaikuttaa ihmisten kaikilla toimialoilla, myös terveydenhuollon työntekijät, lentäjät, opiskelijoita, asianajajia, mekaniikka, ja kokoonpanolinjalla työntekijät.

Tämän seurauksena nukkua puute ei ole vain haitallista henkilökohtaisella tasolla, mutta se voi myös aiheuttaa laajoja vaurioita. Esimerkiksi unen puute on ollut mukana ihmisen virheiden liittyy traagisia onnettomuuksia, kuten ydinreaktorin meltdowns, maadoitus isoja aluksia ja ilmailun onnettomuuksien.

Unihäiriöt & Riittämätön uni: terveyden edistämiselle Research

Liittyvät johtajan viesti