mikä on sepelvaltimoiden ohitusleikkaus?

Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus (CABG) on eräänlainen leikkaus, joka parantaa veren virtausta sydämeen. Kirurgit käyttävät CABG kohdella ihmisiä, joilla on vakava sepelvaltimotauti (CHD).

Sepelvaltimotauti on sairaus, jossa vahamainen aine nimeltä plakki (plak) kerääntyy sisällä sepelvaltimoissa. Nämä verisuonet toimittaa happipitoista verta sydämesi.

Ajan, plakki voi kovettua tai repeämä (murtaa auki). Karkaistu plakin kaventaa sepelvaltimoita ja vähentää virtausta happipitoista verta sydämeen. Tämä voi aiheuttaa rintakipua tai epämukavuutta kutsutaan angina (an-JI-nuh tai AN-Juh-nuh).

Yleiskatsaus

Jos plakkia repeää, veritulppa voi muodostua sen pinnalle. Suuri veritulppa voi useimmiten tai täysin estää veren virtausta läpi sepelvaltimon. Tämä on yleisin syy sydänkohtauksen. Ajan revennyt plakki myös kovettaa ja kaventaa sepelvaltimoissa.

Näkymät

CABG on yksi hoito CHD. Aikana CABG, terveen valtimo tai laskimoon kehosta on liitetty tai oksastettu, estettyjen sepelvaltimo. Oksastettu tai -laskimon ohivirtaukset (eli kiertää) estetty osa sepelvaltimon. Tämä luo uuden polun happipitoista verta virrata sydänlihakseen.

Kirurgit voivat ohittaa useita sepelvaltimoiden aikana yhdessä leikkauksessa.

CABG on yleisin avosydänleikkaus Yhdysvalloissa. Lääkärit kutsutaan cardiothoracic (KAR-de-O-tho-RAS-ik) kirurgit tekevät tämän leikkauksen.

Kuitenkin, CABG ei ole ainoa hoito CHD. Muita hoitovaihtoehtoja sisältävät elintapojen muutoksia, lääkkeitä, ja menettelyä kutsutaan pallolaajennustoimenpide (PCI), joka tunnetaan myös sepelvaltimoiden pallolaajennus.

PCI on nonsurgical menettely, joka avaa tukossa tai kapea sepelvaltimoissa. Aikana PCI, stentti voidaan sijoittaa sepelvaltimon auttaa pitämään sen auki. Stentti on pieni mesh putki, joka tukee sisempi valtimon seinämän.

CABG tai PCI voi olla vaihtoehtoja, jos on vakavia tukoksia suuri sepelvaltimoissa, varsinkin jos sydämesi pumppaus toiminta on jo kasvanut heikkoa.

CABG myös voi olla vaihtoehto, jos sinulla on tukoksia sydämessä, joita ei käsitellä PCI. Tässä tilanteessa, CABG voi toimia paremmin kuin muita hoidon.

Tavoitteet ohitusleikkaukseen voi sisältyä

Tulokset ohitusleikkaukseen yleensä ovat erinomaiset. Leikkaus parantaa tai kokonaan lievittää angina pectoris oireita useimmilla potilailla. Vaikka oireet voivat uusiutua, monet ihmiset ovat edelleen oireeton niin kauan kuin 10-15 vuosi. CABG voi myös alentaa riskiä saada sydänkohtaus ja auttaa elävät pidempään.

Voit tarvita toista leikkausta, jos tukoksia muodostua oksastetun valtimoiden tai laskimoiden tai valtimoiden, joita ei tukossa ennen. Lääkkeitä ja tekemällä elintapojen muutoksia kuin lääkäri voi alentaa riskiä siirteen tukkeutumisen.

Kun sydänkohtaus tapahtuu, viivästyksiä kohtelu voi olla tappava.

Tietäen varoitus oireita sydänkohtaus ja miten ottaa toiminta voi pelastaa henkesi tai jonkun muun.

NHLBI on luonut uuden sarjan informatiivinen, helposti luettava sydänkohtaus materiaaleja auttaa yleisöä ymmärtämään paremmin faktoja sydänkohtauksia ja miten toimia nopeasti pelastaa elämän.

Klikkaa linkkejä ladata tai tilata NHLBI uusi sydänkohtaus materiaalit

“Älä ottaa riski sydänkohtaus: tietää tosiasiat ja toimittava nopeasti” (saatavana myös espanjaksi)

“Heart Attack: Tunne Oireet. Toimia.”

“Opi Mikä Heart Attack Tuntuu kuin-se voisi pelastaa henkesi”