mikä on keuhkoputkentulehdus?

Keuhkoputkentulehdus (Bron-KI-tis) on tila, jossa keuhkoputkia tulehtuvat. Nämä putket kuljettaa ilmaa keuhkoihin. (Lisätietoja keuhkoputkia ja hengitysteihin, mene Taudit ja ehdot Index Miten Keuhkot Work artikkelissa.)

Ihmiset, joilla on keuhkoputkentulehdus usein yskä, joka tuo lima. Lima on limainen aine tekemä limakalvon keuhkoputkia. Keuhkoputkentulehdus myös saattaa aiheuttaa hengityksen vinkumista (a vinkuminen tai kitisevä ääni, kun hengität), rintakipua tai epämukavuutta, matala kuume ja hengenahdistus.

Kaksi päätyyppiä keuhkoputkentulehdus ovat akuutteja (lyhytaikaisia) ja krooninen (jatkuva).

Yleiskatsaus

Infektiot tai keuhkojen ärsyttävät aiheuttaa akuutti keuhkoputkentulehdus. Sama viruksia, jotka aiheuttavat vilustuminen ja flunssa ovat yleisin syy akuutti keuhkoputkentulehdus. Nämä virukset leviävät ilmaan, kun ihmiset yskä. He myös leviävät fyysinen kosketus (esimerkiksi käsissä, joita ei ole pesty).

Joskus bakteerit aiheuttavat akuutti keuhkoputkentulehdus.

Akuutti keuhkoputkitulehdus kestää muutamasta päivästä 10 päivään. Kuitenkin yskä voi kestää useita viikkoja sen jälkeen, kun infektio on mennyt.

Useat tekijät lisäävät riskiä akuutti bronkiitti. Esimerkkejä ovat altistuminen tupakansavulle (myös tupakansavu), pölyä, savua, höyryjä, ja ilmansaasteita. Vältetään nämä keuhko ärsyttävät niin paljon kuin mahdollista, voi auttaa alentamaan riskiä akuutti bronkiitti.

Useimmat akuutti bronkiitti menee pois muutamassa päivässä. Jos uskot akuutti keuhkoputkitulehdus, ota yhteyttä lääkäriin. Hän haluaa sulkea pois muut, enemmän vakavia terveydellisiä edellytyksiä, jotka vaativat lääkärin hoitoa.

Krooninen keuhkoputkentulehdus on jatkuva, vakava sairaus. Se ilmenee, jos limakalvon keuhkoputkien on jatkuvasti ärtynyt ja tulehtunut, aiheuttaen pitkäaikaisen yskä lima. Tupakointi on tärkein syy kroonisen keuhkoputkentulehduksen.

Viruksia tai bakteerit voivat helposti tartuttaa ärtynyt keuhkoputkia. Jos näin tapahtuu, tila pahenee ja kestää kauemmin. Tämän seurauksena ihmiset, joilla on krooninen keuhkoputkentulehdus on kausia, jolloin oireet saada paljon huonommin kuin tavallisesti.

Krooninen keuhkoputkentulehdus on vakava, pitkäaikainen sairaus. Varhainen diagnoosi ja hoito, yhdistettynä lopettaa tupakointi ja välttää tupakansavu, voi parantaa elämänlaatua. Mahdollisuus täydellinen toipuminen on alhainen ihmisille, joilla on vakava krooninen keuhkoputkentulehdus.