mikä on Karotidiendarterektomia?

Karotidiendarterektomia (ka-ROT-id END-ar-ter-EK-to-me), tai CEA, on eräänlainen leikkaus, jota käytetään estämään aivohalvauksia ihmisiä, joilla on kaulavaltimon tauti.

Kaulavaltimon tauti ilmenee, jos plakin (plak) kerääntyy kaksi suurta valtimoiden kummallakin puolella kaulassa (kaulavaltimoiden). Kaulavaltimoiden toimittaa aivosi happipitoista verta.

Plakki koostuu rasva, kolesteroli, kalsiumia ja muita aineita veressä. Ajan plakki kovettuu ja kaventaa kaulavaltimoiden. Tämä rajoittaa tai estää kulkua happipitoista verta aivoihin, mikä voi johtaa aivohalvaukseen.

Yleiskatsaus

Aivohalvaus voi myös esiintyä, jos plakkia on kaulavaltimon halkeamia tai repeämiä (murtuu). Verisolujen fragmentteja verihiutaleiden (levyn avulla) kiinni paikalle vahinkoa ja voi kasata yhteen muodostaen verihyytymiä. Veritulppa voi osittain tai kokonaan estää kaulavaltimon.

Näkymät

Aivohalvaus voi myös esiintyä, jos plakkia on kaulavaltimon halkeamia tai repeämiä (murtuu). Verisolujen fragmentteja verihiutaleiden (levyn avulla) kiinni paikalle vahinkoa ja voi kasata yhteen muodostaen verihyytymiä. Veritulppa voi osittain tai kokonaan estää kaulavaltimon.

Pala plakin tai verihyytymän voi myös irtautua seinästä kaulavaltimon. Plakin tai hyytymä voi kulkea verenkiertoon ja juuttua johonkin aivojen pienempiä verisuonia. Tämä voi estää veren virtaus valtimon ja aiheuttaa aivohalvauksen.

Aikana CEA, kirurgi tekee viillon (cut) niskaan ja poistaa plakin kertyminen peräisin kaulavaltimon. Tämä auttaa palauttamaan normaali verenvirtausta valtimoon.

CEA voi pienentää riskiä aivohalvauksen ihmisiä, jotka ovat kaventuneet tai estetty kaulavaltimoiden ja aivohalvaus tai ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA) oireet. Aikana TIA tai “mini-aivohalvaus,” sinulla voi olla joitakin tai kaikkia oireita aivohalvauksen. Kuitenkin oireet kestävät yleensä alle 1-2 tuntia (vaikka ne voivat kestää jopa, 24 tuntia).

CEA voi myös pienentää riskiä aivohalvauksen ihmisiä, jotka ovat vakavasti estänyt kaulavaltimoiden mutta ei aivohalvauksen oireita.

Kaulavaltimon pallolaajennus (AN-jee-oh-plas-tee) on toinen yleinen hoito kaulavaltimon tauti. Tätä menettelyä, ohut putki ilmapallo päähän on pujotettu kaventunut tai tukossa kaulavaltimon.

Kerran paikallaan, pallo täytetään työntää plakin ulospäin seinää vasten valtimon. Yleensä lääkäri sitten paikkoja pieni metallinen stentti (putki) valtimoon. Stentti alentaa riskiä valtimon tukkeutumisen uudelleen.

Ihmiset, joilla on kaulavaltimon tauti myös voidaan antaa hyytymistä lääkkeitä. Nämä lääkkeet auttavat vähentämään veren hyytymistä ja pienentää riskiä aivohalvauksen.

CEA voi merkittävästi vähentää aivohalvauksen riskiä ihmisiä, joilla on kaulavaltimon tauti. Leikkaus on melko turvallinen, kun tehdään kirurgit joilla on kokemusta siitä. Kuitenkin vakavia komplikaatioita, kuten aivohalvauksen ja kuoleman, voi esiintyä. Jos sinulla on kaulavaltimon sairaus, keskustele lääkärisi kanssa siitä, onko CEA on vaihtoehto sinulle.

Jos olet jo ollut CEA, voit ryhtyä toimiin alentaa riskiä tulevaisuudessa aivohalvauksia. Esimerkiksi saada jatkuvaa hoitoa, hoitoon muita ehtoja (kuten korkea verenpaine ja korkea veren kolesteroli), ja tehdä elintapojen muutoksia (kuten tupakoinnin lopettamiseen).