mikä on aivohalvaus?

Aivohalvaus ilmenee, jos virtaus happipitoista verta osaan aivoissa on estetty. Ilman happea, aivojen solut alkavat kuolla muutaman minuutin kuluttua. Äkillinen verenvuoto aivoissa voi myös aiheuttaa aivohalvauksen, jos se vahingoittaa aivosoluja.

Jos aivojen solut kuolevat tai ovat vahingoittuneet takia aivohalvaus, oireita esiintyy kehon osiin, että nämä aivosolujen hallita. Esimerkkejä aivohalvauksen oireita ovat äkillinen heikkous, halvaus tai tunnottomuus kasvojen, käsien tai jalkojen (halvaus on kyvyttömyys liikkua), vaikeuksia puhua tai ymmärtää puhetta, ja vaikeuksia nähdä.

Aivohalvaus on vakava sairaus, joka vaatii ensiapua. Aivohalvaus voi aiheuttaa pysyviä aivovaurioita, pitkäaikaisen vamman tai jopa kuoleman.

Yleiskatsaus

Jos uskot tai joku muu on ottaa aivohalvaus, soita 9-1-1 heti. Älä aja itse sairaalaan tai antaa jonkun muun ajaa sinua. Soita ambulanssi jotta lääkintähenkilökunta voi alkaa elintärkeän hoidon matkalla ensiapuun. Aikana aivohalvaus, jokainen minuutti on kallis.

Näkymät

Kaksi päätyyppiä aivohalvaus ovat iskeeminen (on-KE-MIK) ja aivoverenvuotoon (helma-ah-RAJ-ik). Iskeeminen on yleisempää aivohalvauksen.

Iskeeminen aivohalvaus ilmenee, jos valtimo, joka toimittaa happipitoista verta aivoihin tukkeutuu. Veritulppa usein aiheuttaa tukoksia, jotka johtavat iskeeminen iskua.

Aivoverenvuotoon aivohalvaus ilmenee, jos valtimo aivoissa vuotaa verta tai repeämiä (rikkoutuu). Paine alkaen vuotanut veri vahingot aivosoluja. Korkea verenpaine ja aneurysmia (AN-u-risms) ovat esimerkkejä ehtoja, jotka voivat aiheuttaa aivoverenvuotoon aivohalvauksia. (Aneurysmat ovat pallomainen pullistumat valtimoon, joka voi venyttää ja räjähtää.)

Toinen ehto, joka on samanlainen kuin aivohalvaus on ohimenevä iskeeminen kohtaus, jota kutsutaan myös TIA tai “mini-stroke.” TIA ilmenee, jos veren virtausta osa aivojen on estetty vain lyhyen aikaa. Siten vaurioita aivosolujen ei ole pysyvä (kesto).

Kuten iskeeminen aivohalvaus, TIA usein johtuvat verihyytymiä. Vaikka TIA eivät ole täysimittainen aivohalvauksia, ne huomattavasti lisäävät riskiä saada aivohalvaus. Jos sinulla on TIA, on tärkeää, että lääkärisi löytää syyn, jotta voit ryhtyä toimiin, jotta aivohalvauksen.

Sekä aivohalvauksia ja TIA vaativat ensihoidon.

Aivohalvaus on johtava kuolinsyy Yhdysvalloissa. Monet tekijät voivat nostaa riskiä saada aivohalvaus. Keskustele lääkärisi kanssa siitä, miten voit hallita näitä riskitekijöitä ja auttaa estämään aivohalvauksen.

Jos sinulla on aivohalvauksen, nopea hoito voi vähentää vaurioita aivoihin ja auttaa välttämään pysyviä vammoja. Pikaista hoitoa voi myös auttaa estämään toisen iskun.

Tutkijat tutkimaan edelleen syitä ja aivohalvauksen riskitekijöitä. He myös löytää uusia ja parempia hoitoja ja uusia tapoja auttaa aivojen korjata itsensä aivohalvauksen jälkeen.

Anemiaa havaittiin kuitenkin, että lääke hydroksiurean on yhtä tehokas kuin verensiirrot lapsilla veren virtausnopeuksien aivoissa, joka on keskeinen riskitekijä aivohalvauksen. Havainnot näkyvät Lancet ja esiteltiin vuosikokouksessa American Society of Hematology.

Liittyvät johtajan viesti