kolmoishermosärky tauti

Kolmoishermosärky on krooninen kipu sairaus, joka vaikuttaa kolmoishermon, joka kuljettaa tunne kasvoilta aivoihin. Jos olet kolmoishermosärky, jopa lievä stimulaatio kasvojen – esimerkiksi alkaen hampaiden harjauksen tai laittaa meikkiä – voi laukaista täristää sietämätöntä kipua.

Voit aluksi kokea lyhyt, lievä iskut. Mutta kolmoishermosärky voi edetä ja aiheuttaa pidempi, mitä tiheämmin jaksoja polttava kipu. Kolmoishermosärky vaikuttaa naisiin useammin kuin miehet, ja se on todennäköisesti esiintyy ihmisiä, jotka ovat vanhempia kuin 50.

oireet

Koska erilaisia ​​hoitomahdollisuuksia, joilla kolmoishermosärky ei välttämättä tarkoita, olet tuomittu elämään kivun. Lääkärit yleensä voi tehokkaasti hallita kolmoishermosärky lääkitys, injektiot tai leikkaus.

Jaksot vakava, kuvauksen tai jabbing kipua, joka voi tuntua sähköiskun; Spontaani iskujen kipua tai iskujen laukaisi asioita, kuten koskettaa kasvot, purukumit, puhuminen ja harjaamalla hampaat; Jaksoja kivun kestävät muutamasta sekunnista useisiin minuutteihin; Jaksot useita iskuja kestävät päiviä, viikkoja, kuukausia tai pidempään – jotkut ihmiset ovat aikoja, kun he kokevat ei kipua; Jatkuva lihassärky, polttava tunne, se on vähäisempää kuin kouristus, kuten kipu; Kipu alueilla toimittama kolmoishermon, kuten poski, leuka, hampaat, ikenet, huulet, tai harvemmin silmässä ja otsa; Kipu vaikuttaa johonkin puolella edessä kerrallaan, vaikka saattaa harvoin vaikuttaa molemmin puolin kasvoihin; Kipu keskittynyt yhdellä paikalla tai levittää laajemmalle malli; Iskut tihenevät ja intensiivistä ajan

Kolmoishermosärky oireita voivat olla yksi tai useampi näistä malleista

Jos koet kasvojen kipu, erityisesti pitkäaikaista tai toistuvaa kipua tai tuskaa hyvitystä yli-the-counter kipulääkkeiden, ota yhteyttä lääkäriin.

Kolmoishermosärky aiheuttaa kipua esiintyy alueen kasvojen tuotetaan yhdestä tai useammasta kolmesta osasta kolmoishermon.

parranajo; Koskettaa kasvot; Syöminen; Juominen; Hampaiden harjaaminen; Puhuminen; Laittaa meikkiä; Kohtaaminen tuulta; Hymyilevä; Pesu naamasi

Vuonna kolmoishermosärky, jota kutsutaan myös tic douloureux, kolmoishermon tehtävänä häiriintyy. Yleensä ongelmana on kosketus normaali verisuoni – tässä tapauksessa valtimoon tai laskimoon – ja kolmoishermon juuressa aivoihin. Tämä kosketus aiheuttaa paineita hermo ja aiheuttaa toimintahäiriön.

Kirjoita mitään oireita olet ollut ottaa, ja kuinka kauan .; Huomaa mitään laukaisee, jotka tuovat oman iskujen kasvokipu .; Tee lista avain lääketieteellistä tietoa, mukaan lukien kaikki ehdot, jotka olet hoidetaan ja nimet mitään lääkkeitä, vitamiineja tai ravintolisiä olet ottaen .; Ota perheenjäsen tai ystävä pitkin, mikäli mahdollista. Joku, joka liittyy muistat jotain, olet jäänyt tai unohtunut .; Kirjoita kysymyksiä etukäteen kysyä lääkäriltä at varaamiseksi. Luominen lista kysymyksiä etukäteen voi auttaa sinua tekemään suurimman osan ajasta lääkärisi kanssa.

syyt

Kolmoishermosärky voi esiintyä seurauksena ikääntyminen, tai se voi liittyä multippeliskleroosi tai vastaava sairaus, joka vahingoittaa myeliinitupen suojataan tiettyjä hermoja. Harvemmin, kolmoishermosärky voi johtua kasvain puristamalla kolmoishermon.

Jotkut voivat kokea kolmoishermosärky takia aivovaurio tai muita poikkeavuuksia. Muissa tapauksissa, kirurginen vammoja, aivohalvauksen tai kasvojen trauma voi olla vastuussa kolmoishermosärky.

Erilaisia ​​laukaisee voi kuitata tuskaa kolmoishermosärky, mukaan lukien

Tehdä ajanvarauksen kanssa ensihoidon, jos sinulla on oireita yhteinen kolmoishermosärkyyn. Kun ensimmäinen tapaaminen, saatat nähdä lääkäri koulutettu diagnosointiin ja hoitoon aivojen ja hermoston ehdot (neurologi).

Mahdolliset kolmoishermosärky, moniin peruskysymyksiin kysyä lääkäriltä ovat

Valmistautuminen varaamiseksi

Lisäksi kysymyksiä, että olet valmis kysyä lääkäriltä, ​​älä epäröi kysyä aikana nimitetty milloin tahansa, joita et ymmärrä jotain.

Mikä on todennäköisin syy tuskani ?; Tarvitsenko diagnostisia testejä ?; Mitä hoito lähestymistapa suosittelette ?; Jos suositellaan lääkkeitä, mitkä ovat mahdollisia sivuvaikutuksia ?; Tarvitsen hoitoa varten loppuelämäni ?; Kuinka paljon odottaa minun oireet paranevat hoidon ?; Onko leikkaus vaihtoehto?

Testit ja diagnoosi

Lääkäri saattaa kysyä useita kysymyksiä. Koska valmiita vastaamaan niihin voi antaa enemmän aikaa käydä läpi pisteitä haluat jatkaa keskustelua. Lääkäri voi pyytää

Mitkä ovat oireita ja missä ne sijaitsevat ?; Milloin ensin kehittää näitä oireita ?; Ovatko oireesi huonontunut ajan mittaan ?; Kuinka usein kokea jaksoja kasvojen kipu, ja olet huomannut, jos jotain näyttää käynnistävän kasvojen kipu ?; Kuinka kauan hyökkäyksen kasvojen kipu tyypillisesti kestää ?; Kuinka paljon nämä oireet vaikuttavat elämänlaatuun ?; Oletko koskaan ollut hammaslääkärin tai leikkaus tai lähelle kasvoja, kuten sinus leikkaus ?; Onko sinulla ollut kasvojen trauma, kuten vamman tai onnettomuus, joka vaikuttaa kasvojen ?; Oletko kokeillut mitään hoitoja kasvojen kipu tähän mennessä? Onko mitään auttanut?

Lääkäri diagnosoi kolmoishermosärky pääosin perustuu omaan kuvaus tuskan, mukaan lukien

Tyyppi. Liittyvä kipu kolmoishermosärky on äkillinen, shokinkaltainen ja lyhyt .; Sijainti. Osat naamasi jotka vaikuttavat kipu kertoa lääkärille, jos kolmoishermon on mukana .; Liipaisimet. Kolmoishermosärky liittyvä kipu yleensä tuoma valostimulaatio posket, kuten syöminen, puhuminen tai jopa kohtaaminen viileä tuuli.

Hoidot ja huumeet

Lääkäri voi suorittaa monia testejä diagnosoida kolmoishermosärky ja selvittää taustalla olevat syyt teidän kunnossa, mukaan lukien

Kasvojen kipu voi johtua monista eri olosuhteissa, joten tarkka diagnoosi on tärkeää. Lääkäri voi määrätä lisätestejä sulkea pois muita ehtoja.

Neurologinen tutkimus. Herkkää ja tutkii osia edessä voi auttaa lääkärisi määrittää tarkasti, missä kipu tapahtuu ja – jos näyttää olevan kolmoishermosärky – joka oksat kolmoishermon voi vaikuttaa. Refleksi kokeet voi myös auttaa lääkärisi määrittää, jos oireet johtuvat pakatun hermo tai muulla .; Magneettikuvaus (MRI). Lääkäri voi määrätä MRI pään onko multippeliskleroosi tai kasvain aiheuttaa kolmoishermosärky. Joissakin tapauksissa lääkäri saattaa pistää väriaine verisuoneen tarkastella valtimoiden ja laskimoiden ja korosta verenkiertoa (magneettikuvaus angiogram).

Kolmoishermosärky hoito alkaa yleensä lääkkeitä, ja jotkut ihmiset eivät tarvitse mitään ylimääräistä käsittelyä. Kuitenkin ajan mittaan, jotkut ihmiset ehto lakkaa reagoimasta lääkkeitä, tai he saattavat kokea epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Niille ihmisille, injektiot tai leikkauksen tarjota muita kolmoishermosärky hoitovaihtoehtoja.

Antikonvulsantit. Lääkärit yleensä määrätä karbamatsepiini (Tegretol, Carbatrol, muut) kolmoishermosärystä, ja se on osoitettu olevan tehokas hoidettaessa kunnossa. Muita antikonvulsanttien, joita voidaan käyttää hoitoon kolmoishermosärky kuuluvat okskarbatsepiinin (Trileptal), lamotrigiini (Lamictal) ja fenytoiini (Dilantin, Phenytek). Muut lääkkeet, mukaan lukien klonatsepaami (Klonopin) ja gabapentiinin (Neurontin®, Gralise, muut), voidaan myös käyttää .; Jos epilepsialääke käytät alkaa menettää tehoa, lääkäri voi suurentaa annosta tai vaihtaa toiselle. Haittavaikutuksia anticonvulsants voivat olla huimaus, sekavuus, uneliaisuus ja pahoinvointi. Myös karbamatsepiini voi laukaista vakava haittavaikutus joillakin ihmisillä, joita on pääasiassa Aasian syntyperää, joten geneettinen testaus voidaan suositella ennen kuin aloitat karbamatsepiini .; Kouristuksia ehkäisevien lääkeaineiden. Lihas-rentouttava aineet, kuten baklofeeni (Gablofen, Lioresal) voidaan käyttää yksin tai yhdessä karbamatsepiinin. Haittavaikutuksia ovat sekavuus, pahoinvointi ja uneliaisuus .; Botox. Pieni tutkimukset ovat osoittaneet, että onabotulinumtoxinA (Botox) injektiot voivat vähentää kipua kolmoishermosärkyyn ihmisiä, jotka eivät enää auttanut lääkitys. Kuitenkin lisää tutkimusta on tehtävä ennen tätä käsittelyä on laajalti käytetty tähän sairauteen.

Jos ehto johtuu toinen syy, kuten multippeliskleroosi, lääkäri hoitaa taustalla kunnossa.

Hoitoon kolmoishermosärky, lääkäri yleensä määrää lääkkeitä vähentää tai estää kipusignaalit lähetetään aivoihin.

Microvascular purku. Tämä menettely edellyttää paikantamista tai poistamalla verisuonia, jotka ovat kosketuksissa kolmoishermon root. Aikana mikrovaskulaarinen purku, lääkäri tekee viillon korvan takana puolella kipua. Sitten, pieni reikä kallo, kirurgi liikkuu tahansa verisuonia, jotka ovat kosketuksissa kolmoishermon pois hermo, ja asettaa tyynyn välillä hermo ja valtimoiden .; Jos vein on puristamalla hermo, kirurgi voi poistaa sitä. Myös lääkärit voivat leikata osa kolmoishermon (Neurektomia) tämän toimenpiteen aikana, jos verisuonet eivät painamalla hermo .; Mikrovaskulaarinen purku voidaan menestyksellisesti poistaa tai vähentää kipua suurimman osan ajasta, mutta kipu voi uusiutua joillakin ihmisillä. Mikrovaskulaarinen purku on joitakin riskejä, kuten kuulon heikkenemistä, kasvojen heikkous, kasvojen tunnottomuutta, aivohalvaus tai muita komplikaatioita. Useimmat ihmiset, joilla on tämä menettely ei ole kasvojen puutuminen jälkeenpäin .; Gamma Knife radiosurgery. Tässä menettelyssä, kirurgi ohjaa fokusoitu säteilyannoksen juureen kolmoishermon. Tämä menettely käyttää säteilyä vahingoittamasta kolmoishermon ja vähentää tai poistaa kipua. Relief tapahtuu vähitellen ja voi kestää useita viikkoja .; Gamma Knife radiosurgery on onnistunut poistamaan kipua useimpien ihmisten. Jos kipu toistuu, menettely voidaan toistaa.

Vaihtoehtoinen lääke

Antikonvulsantit. Lääkärit yleensä määrätä karbamatsepiini (Tegretol, Carbatrol, muut) kolmoishermosärystä, ja se on osoitettu olevan tehokas hoidettaessa kunnossa. Muita antikonvulsanttien, joita voidaan käyttää hoitoon kolmoishermosärky kuuluvat okskarbatsepiinin (Trileptal), lamotrigiini (Lamictal) ja fenytoiini (Dilantin, Phenytek). Muut lääkkeet, mukaan lukien klonatsepaami (Klonopin) ja gabapentiinin (Neurontin®, Gralise, muut), voidaan myös käyttää.

Glyseroli injektio. Tämän prosessin aikana, lääkäri lisää neulan kautta kasvojen ja aukkoon perustaa oman kallo. Lääkäri ohjaa neula trigeminal vesisäiliö, pieni sac selkäydinnesteen, joka ympäröi kolmoishermon ganglion – jossa kolmoishermon jakaa kolmeen osaan – ja osa sen juureen. Sitten lääkäri pistää pieni määrä steriiliä glyserolia, joka vahingoittaa kolmoishermon ja lohkot kipusignaalit .; Tämä menettely usein lievittää kipua. Kuitenkin jotkut ihmiset ovat myöhemmin toistuminen kipua, ja paljon kokemusta kasvojen tunnottomuus tai pistely .; Balloon puristus. Vuonna ilmapallo puristus, lääkäri lisää onton neulan kautta kasvot ja ohjaa sen osa teidän kolmoishermon, joka kulkee pohjan kallo. Sitten lääkäri antaa ohut, joustava putki (katetri) ilmapallo päähän neulan läpi. Lääkäri täyttyy ilmapallo tarpeeksi painetta vaurioittaa kolmoishermon ja lohko kipusignaalit .; Balloon puristus onnistuneesti säätelee kipua useimmat ihmiset, ainakin jonkin aikaa. Useimmat ihmiset, joille tämä menettely kokemus joitakin kasvojen tunnottomuutta ja kokemusta väliaikainen tai pysyvä heikkous lihakset pureskella .; Radiotaajuinen terminen lesioning. Tämä menettely selektiivisesti tuhoaa hermosäikeitä liittyy kipua. Kun olet rauhoittaminen, kirurgi lisätään onton neulan kautta kasvot ja ohjaa sen osaan kolmoishermon, joka kulkee aukon juuressa kallo .; Kun neula on sijoitettu, kirurgi herättää sinut nukutuksesta. Kirurgisi lisää elektrodin neulan läpi ja lähettää lievä sähkövirran kautta elektrodin kärkeä. Sinua pyydetään ilmoittamaan, milloin ja missä tunnet pistelyä .; Kun neurokirurgi paikallistaa osa hermo mukana tuskasi, olet palannut sedaatiota. Sitten elektrodi kuumennetaan, kunnes se vahingoittaa hermo kuituja, alueen luominen vamma (leesiosta). Jos kipu ei ole poistettu, lääkäri voi luoda lisää vaurioita .; Radiotaajuinen terminen lesioning johtaa yleensä ohimenevää kasvojen tunnottomuus toimenpiteen jälkeen.

Jos epilepsialääke käytät alkaa menettää tehoa, lääkäri voi suurentaa annosta tai vaihtaa toiselle. Haittavaikutuksia anticonvulsants voivat olla huimaus, sekavuus, uneliaisuus ja pahoinvointi. Myös karbamatsepiini voi laukaista vakava haittavaikutus joillakin ihmisillä, joita on pääasiassa Aasian syntyperää, joten geneettinen testaus voidaan suositella ennen kuin aloitat karbamatsepiini.

Tavoitteena kolmoishermosärky leikkaus on pysäyttää veren aluksen puristamalla kolmoishermon tai vahingoittaa kolmoishermon pitää sitä toimintahäiriö. Vaurioittaminen hermo aiheuttaa usein väliaikainen tai pysyvä kasvojen tunnottomuus, ja millä tahansa kirurgisten, kipu voi palauttaa kuukausia tai vuosia myöhemmin.

Selviytyminen ja tuki

Kirurginen vaihtoehtoja kolmoishermosärky sisältävät

Microvascular purku. Tämä menettely edellyttää paikantamista tai poistamalla verisuonia, jotka ovat kosketuksissa kolmoishermon root. Aikana mikrovaskulaarinen purku, lääkäri tekee viillon korvan takana puolella kipua. Sitten, pieni reikä kallo, kirurgi liikkuu tahansa verisuonia, jotka ovat kosketuksissa kolmoishermon pois hermo, ja asettaa tyynyn välillä hermo ja verisuonia.

akupunktio; Biofeedback; Kiropraktiikka; Vitamiinihoidosta; ravitsemusterapia

Lue lisää Kolmoishermosärky

Jos vein on puristamalla hermo, kirurgi voi poistaa sitä. Myös lääkärit voivat leikata osa kolmoishermon (Neurektomia) tämän toimenpiteen aikana, jos verisuonet eivät painamalla hermo.

Lisää Kolmoishermosärky

Mikrovaskulaarinen purku voidaan menestyksellisesti poistaa tai vähentää kipua suurimman osan ajasta, mutta kipu voi uusiutua joillakin ihmisillä. Mikrovaskulaarinen purku on joitakin riskejä, kuten kuulon heikkenemistä, kasvojen heikkous, kasvojen tunnottomuutta, aivohalvaus tai muita komplikaatioita. Useimmat ihmiset, joilla on tämä menettely ei ole kasvojen puutuminen jälkeenpäin.

Gamma Knife radiosurgery. Tässä menettelyssä, kirurgi ohjaa fokusoitu säteilyannoksen juureen kolmoishermon. Tämä menettely käyttää säteilyä vahingoittamasta kolmoishermon ja vähentää tai poistaa kipua. Relief tapahtuu vähitellen ja voi kestää useita viikkoja.

Gamma Knife radiosurgery on onnistunut poistamaan kipua useimpien ihmisten. Jos kipu toistuu, menettely voidaan toistaa.

Muita menetelmiä voidaan käyttää hoitamaan kolmoishermosärky, kuten rhizotomy. Vuonna rhizotomy, kirurgi tuhoaa hermosyiden, mikä aiheuttaa jonkin verran kasvojen tunnottomuutta. Tyypit rhizotomy sisältävät

Glyseroli injektio. Tämän prosessin aikana, lääkäri lisää neulan kautta kasvojen ja aukkoon perustaa oman kallo. Lääkäri ohjaa neula trigeminal vesisäiliö, pieni sac selkäydinnesteen, joka ympäröi kolmoishermon ganglion – jossa kolmoishermon jakaa kolmeen osaan – ja osa sen juureen. Sitten lääkäri pistää pieni määrä steriiliä glyserolia, joka vahingoittaa kolmoishermon ja estää kivun signaaleja.

Tämä menettely usein lievittää kipua. Kuitenkin jotkut ihmiset ovat myöhemmin toistuminen kipua, ja paljon kokemusta kasvojen tunnottomuutta tai kihelmöintiä.

Balloon puristus. Vuonna ilmapallo puristus, lääkäri lisää onton neulan kautta kasvot ja ohjaa sen osa teidän kolmoishermon, joka kulkee pohjan kallo. Sitten lääkäri antaa ohut, joustava putki (katetri) ilmapallo päähän neulan läpi. Lääkäri täyttyy ilmapallo tarpeeksi painetta vaurioittaa kolmoishermon ja estää kivun signaaleja.

Balloon puristus onnistuneesti säätelee kipua useimmat ihmiset, ainakin jonkin aikaa. Useimmat ihmiset, joille tämä menettely kokea kasvojen tunnottomuutta ja kokemusta väliaikainen tai pysyvä heikkous lihakset pureskella.

Radiotaajuinen terminen lesioning. Tämä menettely selektiivisesti tuhoaa hermosäikeitä liittyy kipua. Kun olet rauhoittaminen, kirurgi lisätään onton neulan kautta kasvot ja ohjaa sen osaan kolmoishermon, joka kulkee aukon juuressa kallo.

Kun neula on sijoitettu, kirurgi herättää sinut nukutuksesta. Kirurgisi lisää elektrodin neulan läpi ja lähettää lievä sähkövirran kautta elektrodin kärkeä. Sinua pyydetään ilmoittamaan milloin ja missä tuntuu pistelyä.

Kun neurokirurgi paikallistaa osa hermo mukana tuskasi, olet palannut sedaatiota. Sitten elektrodi kuumennetaan, kunnes se vahingoittaa hermo kuituja, alueen luominen vamma (leesiosta). Jos kipu ei ole poistettu, lääkäri voi luoda lisää vaurioita.

Radiotaajuinen terminen lesioning johtaa yleensä ohimenevää kasvojen tunnottomuus toimenpiteen jälkeen.

Vaihtoehtoiset hoidot yleensä ei ole niin hyvin tutkittu lääkkeitä tai kirurgisia toimenpiteitä, joten siellä on usein vain vähän näyttöä niiden käyttöä. Kuitenkin jotkut ihmiset ovat löytäneet parannusta näistä hoidoista. Muista tarkistaa lääkäriltä ennen kuin yrittää vaihtoehtoista hoitoa, koska se voi vuorovaikutuksessa muita hoitoja.

Täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja, joita on käytetty kolmoishermosärky sisältävät

Living with kolmoishermosärky voi olla vaikeaa. Häiriö voi vaikuttaa vuorovaikutus ystävien ja perheen, tuottavuutta työssä, ja yleinen laatu elämäsi.

Saatat löytää rohkaisua ja ymmärrystä tukiryhmä. Ryhmän jäsenet usein tietää viimeisimmät hoidot ja pyrkivät jakamaan omia kokemuksia. Jos olet kiinnostunut, lääkäri voi pystyä suositella ryhmän omalla alueella.

1

)